tisdag 6 mars 2012



Jag blev sugen på lite "Italiano" mat. Resultatet blev biffar fyllda med fetaost och soltorkade tomater, med ugnsrostad potatis, rosépepparsås och en oliv och fetaost sallad.

Tanken var att jag skulle göra tzatziki, så jag handlade hem turkisk yoghurt och gurka. Självklart tog jag för givet att vi hade vitlök hemma, men så visade sig inte vara fallet... Då istället slog jag ihop en rosépepparsås!

Glömde tyvärr ta bild på råvarorna, men det du behöver är :

Biffarna:
 (2 personer)
500 g blandfärs
2 ägg
1/2 gullök
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
25 g fetaost
25 g soltorkade tomater
 25-30 g smör
Blanda mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla ca 10 min. Tillsätt sedan färsen, äggen, löken och hacka ner fetaosten och soltorkade tomaterna lite grovt, salta och peppra. Sen blanda runt. Innan du börjar forma biffarna ta en bit av den blandade färsen och värm på en panna, släng i lite smör och gör ett smakprov.
Oftast brukar det behöva mer salt.
Sedan sätt en djup tallrik och häll i ljummet vatten som du sedan doppar händerna i innan du börjar med biffarna, det gör det enklare och forma biffarna för det inte blir så kladdigt.

I den varma pannan slänger du i smöret och sen steker biffarna tills det får en fin stekyta på båda sidorna.
Om du är osäkra på om dom är färdiga eller inte så släng in dom i ugnen 5-10 minuter.

Potatis:

Medans jag gjorde dom här biffarna har min käre kollega Mattias dragit igång ugnen på 200C, stått och klyftat ner potatis i en ugnsform där han sedan tillsatte, en ordentligt näve flingsalt, färskmalen svartpeppar, timjan (gärna färsk), paprika pulver och sedan skalade ner en lök och kvartade den och strödde ut över potatisen.
Sen tillsatte han lite matolja och blandade runt och slängde in i ugnen i ca 30-40 minuter. ta en stekspade och vänd runt på potatisen efter ca 15-20 minuter.

Såsen:

4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl grädde
2-3 nyper rosépeppar
Salt och Peppar

Jag personligen brukar alltid göra mina såser i stekpannan efter jag brynt köttet. Det är mycket smakrikt och synd att de ska behöva gå till spillo. Men så blev inte fallet idag...

Koka upp vattnet med buljongtärningen. Tillsätt grädden, lägg i rosépepparn. Jag ogillar att tugga på hel rosépeppar så jag strimlar över den lite grovt med kniven för att fortfarande få ut smak men ändå inte för mycket. Tillsätt lite salt och peppar, låt allt koka ihop ca 5-10 min. Smaka sedan av och tillsätt något om det är brist på smak. Red av med antingen maizena och ljummet vatten, om ni inte har tillgång till maizena så går det bra med mjöl och vatten med, men var noggrann med att verkligen blanda mjöl och vatten så att det inte blir klumpigt.




Sallad:



1 isbergshuvud
1-2 rödlök
1 näve av vardera fetaost och oliver.
1 morot
vitvinsvinegrette
salladskrydda

Gör så här :
Halvera isbergshuvudet och skölj av i kallt vatten, ta likaså bort dom fula och yttersta bladen.
Hacka över salladen på längden, släng i en skål.
Därefter skala rödlöken och strimla den fint, släng ner i skålen.
Tillsätt fetaost och oliverna, i mitt fall hade jag svarta oliver men det är ju en smaksak!
Skala moroten och ta en osthyvel och hyvla ner  moroten på längden.
Blanda runt allt med en skvätt vitvinsvinegrette och salladskrydda. Smaka av.


                                                                   Voila, bon-appetit!

                                                                                 

 

1 kommentar: